Stor bokbinderifusjon

To av landets ledende bokbinderier slår seg sammen. Lundeby & Co Bokbinderi og Grafisk Ferdiggjøring fusjonerer fra 1. mai 2019 og skaper i fellesskap en sterk og moderne ferdiggjøringsbedrift for den grafiske bransjen i Norge. De to Østfold-bedriftene har i en årrekke vært landets to dominerende aktører – og konkurrenter – innen ferdiggjøring, plastpakking og adressering av trykksaker. Fremover skal de jobbe i fellesskap for å tilby grafisk bransje et konkurransedyktig og moderne alternativ. I dag tilbyr både Lundeby og Grafisk Ferdiggjøring plastpakking og sampakking som gir reduserte portopriser hos Bring og Helthjem. Det nye selskapet blir den største aktøren innen plastpakking og utsendelse i Skandinavia med hele ti produksjonslinjer.

Nye tider
Grafisk bransje har vært gjennom en lang omstillingsfase, noe som ikke minst har berørt ferdiggjøringsbedriftene. Nedgangen i papirforbruk kombinert med stadig mer effektive maskiner, har gitt færre og større aktører i bransjen. Nå har turen kommet til ferdiggjøringsbedriftene. «Det er nye tider og hele bransjen må tilpasse seg. For oss som driver med ferdiggjøring så er det klart at nedgangen i papirforbruket har rammet oss hardt. Både vi og Grafisk Ferdiggjøring har klart oss fordi vi har vært flinke til å tilpasse vår virksomhet til virkeligheten der ute. Nå krever situasjonen en større endring, og jeg er overbevist om at denne endringen vil være positiv både for oss og hele bransjen som benytter våre tjenester. Jeg er svært glad for at vi endelig kan få til et samarbeid med en svært dyktig konkurrent. Sammen blir vi sterke!» sier Helge Lundeby i Lundeby & Co Bokbinderi. Lundeby mener det fortsatt vil være knallhard konkurranse i ferdiggjørings- og plastpakkebransjen, selv om to ledende aktører nå slår seg sammen. Lundeby peker på at konkurransen fra utlandet er stor, og at stadig flere trykkerier også har skaffet seg moderne ferdiggjøringsutstyr selv. I den nye bedriften vil Helge Lundeby bli daglig leder. Thomas Bratli blir produksjonssjef, og Erik Bratli vil lede kundeservice mot trykkeriene. Knut Lundeby får rollen som innkjøpssjef.
Produksjonen samles i Hærland.

Det nye selskapet skal eies av Lundeby & Co Bokbinderi og Grafisk Ferdiggjøring i fellesskap. Produksjonen skal foregå ved Lundebys anlegg i Hærland. Fusjonspartene begynner å jobbe med strukturen på det nye selskapet umiddelbart etter avtaleinngåelsen den 20. mars 2019. «Hærland og Lundeby var et naturlig valg for å samordne driften. Lundeby har store og fleksible lokaler som ligger bra i forhold til logistikken et bokbinderi er avhengig av. Vi satser for fullt og kommer til å produsere på to klebebindere, åtte plastpakkere, to adresselinjer, fire konvolutteringsmaskiner, to samlestiftere og ti falsemaskiner i Hærland. Våre kunder vil etter fusjonen, forholde seg til de samme kontaktpersoner de har i dag,» sier Erik Bratli i Grafisk Ferdiggjøring. Lundebys datterselskaper Nettvarehotellet og Eventlogistikk og service as flytter deler av sin virksomhet til Grafisk Ferdiggjørings nåværende lokaler i Mysen.

«På høy tid»
Bratli innser at det er på høy tid med konsolidering i bransjen. «Vi har vært flinke til å tilpasse vår produksjon til markedet, men nå er tiden inne for å samarbeide. Dette samarbeidet vil sikre grafisk bransje i Norge et konkurransemessig og moderne ferdiggjøringsalternativ. På litt sikt klarer jeg ikke å se et realistisk alternativ til det vi nå gjør, hvis vi skal ha moderne ferdiggjøringskapasitet igjen i Norge,» sier Bratli.

Lundeby & Co Bokbinderi holder til i Hærland utenfor Mysen og omsatte i 2018 for 70 millioner kroner. Selskapet har 85 ansatte.

Grafisk Ferdiggjøring holder til i Mysen sentrum og omsatte i 2018 for 24,5 millioner kroner. Selskapet har 25 ansatte.
Mysen 20. mars 2019

Med Hilsen
Helge Gabriel Lundeby, Erik Bratli, Knut Lundeby, Thomas Bratli